· 

Nieuwsbrief maart 2024

 
Nieuwsbrief maart 2024
Beste lierspeler,

Hoewel de winter een seizoen is dat vraagt om naar binnen keren, hebben wij niet stilgezeten. Zo zijn we onder andere bezig geweest met het uitzoeken van de muziek die we met met onze uitgeverij uitgeven. Binnenkort komen we weer met zijn drieën samen om uit deze muziek te spelen. De komende nieuwsbrieven willen we elke keer een lierbundel uitlichten, zodat jullie ook weer verrast kunnen worden door de veelzijdigheid van deze, voor de lier gecomponeerde of gearrangeerde, muziek.
 
A Song in the Air - Cecilia Unsworth
Graag wil ik jullie attent maken op de prachtige verzameling van traditionele songs uit Ierland, Schotland en Engeland. Heel mooi gearrangeerd voor lier van Cecilia Unsworth. 
Elk van de dertig liederen heeft een gepaste, ondersteunende begeleiding voor lier, de sfeer van het lied mooi ondersteund. Soms is de begeleiding zowel tweestemmig als eenstemmig neergezet. 
Het geheel is goed te spelen voor beginners en gevorderde spelers.
 
Onder het spelen maak je een reis door de verschillende landen.
Het lied Island longing is bijgevoegd bij deze nieuwsbrief. In dit stuk kun je op subtiele manier het verlangen voelen. Het verlangen naar het land, de lichte mist, de sfeer van het oeroude landschap.
Met een vraag van Cecilia wil ik mijn korte recensie afsluiten en jullie veel spelplezier toewensen:
“Waar is “the Ilse of my heart”? Zou het ook een plek in ons zelf kunnen zijn, die wij voelen als wij zingen?” 
 
Cornelia Wiemers
 
Lierdag maart 2024 gaat niet door
In de vorige nieuwsbrief kondigden we aan dat we in maart 2024 weer een lierdag in Haarlem wilden organiseren. Deze gaat helaas niet door.
We zijn op het moment naar binnen aan het luisteren om zo te ontdekken wat wil worden en waar we als Stichting Wega iets voor de lier(wereld) kunnen betekenen.
 
Terugblik Advent- en Kerstconcert - Nederlands Lierorkest


Het Nederlandse Lierorkest bestond eind 2023 alweer 5 jaar!
Na de grote internationale conferentie heeft zich een lierorkest gevormd. Inmiddels komen er mensen uit heel Nederland en zelfs een aantal uit Duitsland. In 2023 zijn voor het eerst kennismakingscursussen voor de lier gegeven in Zeist, met de mogelijkheid om met het lierorkest mee te spelen.

Op zaterdag 9 december was het zover en werd er een advents/kerstconcert gegeven in Zeist. Onder leiding van Reinier Steinbuch werd een gemengd programma gespeeld, bestaande uit kerstliederen zoals Stil nu en Het daghet in den oosten, maar ook met meerstemmige stukken zoals Ich trage mein Leid in die sinkende Sonne (A. Terzibaschitsch), Morfar Frenhines (uit Wales) en Love song of Kang Ding (China, T. Pedroli).
De bezetting van het programma was gevarieerd, want sommige stukken werden uitgevoerd met beginnersgroepen erbij. Daarnaast speelden er lierspelers van de liergroep uit Bochum-Werne mee, zodat er op momenten wel bijna 30 lieren samenklonken. Tijdens de kerstliederen werd het publiek gevraagd om mee te zingen.
Ludovico Einaudi's I Giorni werd uitgevoerd door een kwartet, bestaande uit Reinier Steinbuch, Anna Littel, Nina Dietzel en Rebecca Dietzel.
De grote finale en het hoogtepunt van het concert was het kerstconcert van Corelli. In een 4-stemmige zetting, uitgewerkt door Petra Rosenberg, was het kerstconcert in lier te genieten!
De zaal was tot de laatste stoel gevuld en het publiek was erg onder de indruk van het concert.

Reinier Steinbuch
 
Terugblik Advent samenspelochtend
Op 16 december lieten een klein groepje lierspelers en een harpiste adventsklanken klinken in het Atelier voor beweging en muziek Crescenda.
De diverse stemmen werden steeds langzaam opgebouwd, zodat wij de leidende melodie er goed uit konden halen.
Vervolgens speelden wij de kerstliederen ook samen met andere instrumenten, zoals choroi-fluit of ijzer klokkenspel…
Mooi om de klank van de lier op die manier nog beter te kunnen laten schijnen.
 
Het was zeker voor herhaling vatbaar! Dit jaar zal het plaatsvinden op 14 december.
Heb je zin om in een kleine bezetting jezelf op de kerst voor te bereiden door de lier te laten klinken?
Zet het alvast in je agenda!

Cornelia Wiemers
 
Als je iets organiseert rondom de lier, laat het ons dan weten zodat wij het op de agenda van de website kunnen zetten.

Met muzikale groet wensen wij allen een gezonde lente toe met vele frisse klanken,
Aggie Adema, Anna Littel & Cornelia Wiemers